Uz sākumu Pētniecība Aktualitātes BASKETBOLA TRENERIS ALEKSANDRS ASTAFIČEVS IEGUVIS DOKTORA GRĀDU VESELĪBAS UN SPORTA ZINĀTNES NOZARĒ
BASKETBOLA TRENERIS ALEKSANDRS ASTAFIČEVS IEGUVIS DOKTORA GRĀDU VESELĪBAS UN SPORTA ZINĀTNES NOZARĒ Drukāt
Trešdiena, 01 februāris 2023 07:34

IMG 529831.janvārī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) Veselības un Sporta zinātnes promocijas padome vienbalsīgi lēmusi piešķirt LSPA  vieslektoram, basketbola trenerim un Eiropas Sociālā fonda projekta Akadēmiskā personāla stiprināšana stratēģiskās specializācijas jomās LSPA (Nr.8.2.2.0/18/I/006) dalībniekam Aleksandam ASTAFIČEVAM zinātniskā doktora grādu (Ph.D.) Veselības un sporta zinātnes nozares sporta pedagoģijas apakšnozarē par promocijas darbu “Basketbolistu psihiskās noturības un vispārējās pašefektivitātes pilnveide snieguma paaugstināšanai”.

Promocijas darbs (pdf)
Kopsavilkums (pdf)

Kā pastāstīja darba autors: “Darbā esmu veicis zinātniski pamatotu pētījumu par sportistu psihisko noturību veidojošiem komponentiem, vispārējās pašefektivitātes būtību sportā, psihiskās noturības un vispārējās pašefektivitātes pilnveidi, kā arī to saistību ar sniegumu sportā. Lietošanai Latvijas sporta vidē adaptētas sportistu psihisko noturību (PPA–A, PNSA) noteicošas aptaujas, kā arī vispārējās pašefektivitātes aptauja (VPA). Padziļināti pētot aktīvi sacensību procesā iesaistīto dažādu sporta veidu sportistu psihiskās noturības un vispārējās pašefektivitātes rādītājus, rezultātā izstrādāts un aprobēts zinātniski argumentēts sportistu psihiskās noturības un vispārējās pašefektivitātes multidimensionāls modelis snieguma paaugstināšanai sportā.

Esmu izstrādājis rekomendācijas basketbola treneriem modeļa satura pielietojumam. Turklāt, izstrādāto sportistu psihiskās noturības un vispārējās pašefektivitātes multidimensionālo modeli iespējams izmantot dažādos komandu un individuālajos sporta veidos. Modeļa saturs ir aprobēts uz basketbolistiem, bet, ņemot vērā dažādu sporta veidu īpatnības, to var pielāgot arī citiem sporta veidiem.”

Darba zinātniskā vadītāja ir Sporta un treniņu teorijas, pedagoģijas, psiholoģijas un pedagoģisko prakšu katedras profesore Dr.paed. Žermēna VAZNE; darba zinātniskā konsultante ir Studiju prorektore, profesore Dr. paed. Andra FERNĀTE.

Promocijas padomes noteiktie recenzenti: profesors, Ph.D. Romualdas MAĻINAUSKAS no Lietuvas Sporta universitātes; profesore, Dr.psych. Kristīne MĀRTINSONE no Rīgas Stradiņa universitātes un rektors, profesors, Dr.paed. Juris GRANTS no LSPA.

Eiropas Socialais fonds LSPA jaunais logo

Informāciju sagatavoja:
LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja
Ilze Āķe-Vīksne, 29445209
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

 
LSPA

LSPA notikumu kalendārs

LSPA iekštīkla autorizēšanās

Šeit Jūs uzzināsiet saistošu papildinformāciju par studiju procesu norisi. Problēmu gadījumā sazinieties: ithelpdesk@lspa.lv



Sadarbības partneri

Reklāmkarogs
Reklāmkarogs
Reklāmkarogs

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un nodrošinātu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lspa.lv